
IT-termer
Cache - En funktion som tillfälligt sparar information/data som brukar återanvändas. T.ex. Om det är en bild på en websida som du ofta tittar på, så cachas den så du kan ladda den snabbare nästa gång
CDN - (Content delivery network) är ett nätverk som gör att slutanvädaren ska komma så geografiskt nära den data han försöker komma åt som möjligt. Detta för att ladda t.ex. en hemsida eller video snabbare. Används mest till stora webbföretag som t.ex. Netflix
DHCP - När du ansluter din dator till ett nätverk så behöver du en IP adress. Istället för att skriva in den manuellt varje gång. Tänk om det är på ett stort företag, då får den IT-ansvariga väldigt många IP-adresser att skriva in manuellt. Det medför risken att man inte vet om man tagit samma IP som tidigare och allt blir kaos.
En DHCP-server sköter detta automatiskt. Den kommunicerar med din dator och leasar ut en IP-adress som används i ett förbestämt antal dagar. När 50 % av tiden har gått ut så kontaktar din dator servern igen och frågar om att förnya lånetiden. Om den av någon anledning inte svarar så väntar din dator ytterligare 50% av den återstående tiden innan den frågar igen o.s.v.
DNS - (Domain name services) gör om en webbadress till en IP-adress så att datorn kan första vad den ska söka efter. så t.ex. www.google.com gör DNS-servern om till en IP-adress som kan vara 74.125.224.72 och skickar ut för att hitta på internet.
FTP - (File transfer protocol) är en tjänst som gör att du kan skicka ut data till en annan dator över internet eller till webben.
IP-adress. Ett nummer t.ex 192.168.1.2. adressen visar vad din dator heter inom ett nätverk. Alla enheter i ett nätverk behöver en IP adress.
LAN - (Local area network) Ett lokalt lan som kopplar samman enheter via switchar. Man får då ett nätverk där datorer, skrivare m.m. kan kommunicera. LAN kan inte ta sig ut på internet utan en router.
LDAP - (Lightweight Directory Access Protocol) är ett applikations-protokoll som används över ett IP-nätverk för att managera och få tillgång till den fördelade katalogen av informationsservice.
NAT - Gör det möjligt att ha 2 eller flera likadana IP-adresser så länge dem inte är i samma nätverk. Så alla enheter behöver inte ha en unik IP-adress utan genom default gateway (grejen som söker rätt på t.ex. webbadresser utanför ditt LAN alltså via din router) så söker routern reda på det du söker på internet med sin IP-adress. Dvs. alla routers borde ha en egen IP-adress. NAT är inbyggt i routern.
Domains
On-premise - Är inom företagets vägger. Det du har ståendes hemma hos dig eller hos företaget. Alltså inte molnet.
OSI-modellen - Beskriver vilka nivåer nätverk består av. Detta gör det lättare att förstå hur ett nätverk är uppbyggt och underlättar för IT-personal att felsöka när det uppstår problem. Programmerare använder istället OSI-modellen tlll att se vad de behöver utveckla och bygga vidare på. Den består av sju lager som jag beskriver mer på "kunskap" sidan.
PROXY - Kan t.ex. lagra en kopia av det som ska hämtas på internet så den slipper åka ut till internet hela tiden
Server - En dator på ett nätverk som förser tjänster till andra datorer på nätverket.
Subnet mask - En väg att segmentera ett nätverk logiskt så att datorer inte kan prata med varandra. t.ex. om du har massor med datorer i ett företag så kanske du inte vill att ala ska kunna prata med varann. Om2 datorer är kopplade till samma switch men är på olika VLAN eller TCP/IP nätverk så kan dem inte prata med varandra för att dem är på olika subnet masker. Då behövs en router
Switchar - Använder mac-adresser för att navigera var den ska skicka data... Switchar kommer också ihåg mac adresserna så den sipper skicka onödig data till alla host-datorers nätverk. Men det finns också IP switchar som kopplar på samma sätt fast med IP-adresser.
TCP/IP - IP kopplar samman 2 datorer, TCP gör så att 2 datorer kan kommunicera... windowing... dator 1 skickar 1 paket till dator 2. Dator 2 säger att den fått paketet. då skickar dator 1 2 paket osv osv till det blir ett problem, då går det tillbaka till 1 paket.
VLAN - Man kan skapa vlan på switchar och ge vlan olika portar på switchen. Inom det nätverket kan då olika datorer på olika vlan inte kommunicera utan en router. men om en eller flera datorer ligger på olika portar på samma vlan kan dem kommunicera.
VPN - Virtual private network.. man använder internet men har satt upp en egen krypterad "tunnel"... som ett LAN fast över nätet...
WAN - Wide area network. att ta sig ut på internet... MPLS nät... många LAN nätverk inom ett företag blir tsm WAN kopplingar...
Hash -